2015. október 10., szombat

Almamellék / Folytatáshoz kattints a posztra


 Almamellék (németülHomeli, Homelkközség Baranya megyében, a Szigetvári járásban.
Zselicségben található, Szigetvártól 16 km-re, a 67-es út szentlászlói leágazásától 4 km-re. Az éghajlatára jellemző, hogy mérsékelten meleg nyarú, enyhe telű dombsági terület. A csapadék egész évben kevés. Az éghajlati viszonyok a mezőgazdasági művelésnek kedvező feltételeket biztosítanak.
 Az első írásos emlék 1492-ből származik. Alma megnevezése 1275-ből az Almás-patakra utal, s e patak neve már 1009-ben, a pécsi püspökség alapító oklevelében szerepel. Az egyedüli település az Almás-patak völgyében, amely a török megszállás után fennmaradt. Mai területén egykor 12 lakott és adózó falu volt.
1900 novemberére készült el a települést is érintő, Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal (a forgalom a vonalon 1976. december 31-én szűnt meg).
Az 1950-es megyerendezéssel a korábban a Somogy vármegyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.

Nevezetességei

  • Veterán Motorok Almamellék nevű veterán motor kiállítás
  • A falu temploma
  • Sasréti vadászház, vadászkastély, az épületet Biedermann báró építtette.
  • Erdei Vasút Múzeum, ősbükkös. Az almamelléki állomásépületben az Erdei Vasút Múzeum a környék élővilágát és a századelő erdőgazdálkodását szemlélteti. A ház melletti 200 éves ősbükkös a megye legöregebb erdeje, melyet a benne kanyargó tanösvény és kiépített források tesznek még izgalmasabbá.
  • Almamelléki Állami Erdei Vasút: Almamellékről Sasrét pusztára vezet, ahol az egykori Biedermann kúria áll, amely ma szálloda.
  • Németlukafai üveghuta
  • Római kút és római villa maradványai
  • 203 éves kőkereszt a szőlőhegyen

Érdekességek

Közvetlenül a vasút megszűnése után, 1977-ben forgatta a falu egykori állomásán a Kihajolni veszélyes! című filmet Zsombolyai János.

Elhelyezkedése
Almamellék (Magyarország)
Almamellék
Almamellék
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 09′ 42″k. h. 17° 52′ 45″Koordinátáké. sz. 46° 09′ 42″, k. h. 17° 52′ 45″osm térkép ▼




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése