2015. október 28., szerda

Ászár / Folytatáshoz kattints a posztra


Ászár Komárom-Esztergom megye DNY-i részén, a bakonyaljai részen található, az Ászár–Neszmélyi borvidék-en. Közvetlen szomszédja KisbérEte 6, Vérteskethely 7, Császár 11 km-re fekszik a településtől.
 Ászár nevével az oklevelekben 1239-ben találkozunk először, amikor a Zách nembeli Leustách fia Péter a mosoni várjobbágyok volt szőlőiből ad néhány részt a hántai prépostságnak. 1403-ban Zsigmond király Ászárról keltezte egyik oklevelét. 1489-ben Rozgonyi Istváné a település, aki itteni birtokát szintén a hántai prépostnak adományozta, a település az adományozólevélen Azar, és Szolgagyőri György özvegye, majd a Meszlényi és Esterházy családoké.
A török időkben Ászár is – mint a környéken oly sok település – elpusztult, de idővel újratelepült.
A 18. században az Eszterházy család csákvári uradalmának mintaszőlészete és pincészete alakult ki itt, mely az Ászár-neszmélyi borvidék része volt, s a középkori hagyományokra támaszkodva főként jó minőségű, zamatos ízű fehérbort termelt.
A 19. században Ászár újra fejlődésnek indult. 1896-ban hg. Schwarzenberg Alajos itt hozta létre telivér lótenyészetét. A ménesben nevelt lovakat külföldön is szívesen vásárolták. A lótenyészet 1937-ig – tulajdonosa haláláig – fennmaradt.
A településnek a 20. században téglagyára és keményítőgyára is volt.

Nevezetességei

  • Fellner Jakab által épített sörház 1760-1769, ma borpinceként szolgál.
  • 1831-ben épített késő klasszicista stílusú templom.
  • A copf stílusú templomot 1777-ben építették. Kertjében barokk, 1778-ból való sírkő látható.
  • Jászai Mari (1850–1926), a magyar színművészet egyik legnagyobb alakjának szobra.
  • 1976 októberében megnyílt Jászai Mari emlékház.
  • Ászári mini skanzen

Híres szülöttei

  • Jászai Mari színésznő





Elhelyezkedése
Ászár (Magyarország)
Ászár
Ászár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 30′ 34″k. h. 18° 00′ 11″Koordinátáké. sz. 47° 30′ 34″, k. h. 18° 00′ 11″osm térkép ▼
Ászár (Komárom-Esztergom megye)
Ászár
Ászár
Pozíció Komárom-Esztergom megye térképén

2 megjegyzés:

  1. Ászáron születtem,gyermekéveimet ott töltöttem.Szívesen gondolok vissza a községre,lakóira,szomszédokra,tanítóimra,osztálytársaimra,Kálovics plébános úrra,Kuruc tiszteletes úrékra.A 'falu rét"is felejthetetlen a bombagödrökkel,amiben fürödtünk,s az "ér",ami a mi folyónk volt.Korom előre haladtával (pár óra múlva75.év)egyre jobban vonzódok gyermekkorom helyszínéhez-Ászárhoz.Örülök,hogy hagyományokat értékelő lakosok élnek a községben.Hamarosan Szt.György nap lesz!Mindenkinek áldott búcsú napot kívánok.Üdvözlettel:hernádi Gyula (a faluban mindenki Öcsinek szólított)

    VálaszTörlés
  2. Szép gondolatok...Ahogy öregszünk,úgy erősödik bennünk a múlt emléke.
    Jó egészséget kivánok.

    VálaszTörlés