2015. október 21., szerda

SOPRON - KORONÁZÓDOMB / Folytatáshoz kattints a posztra


Sopron a koronázó város

Magyarországon kevés város dicsekedhet azzal, hogy koronázó város lenne de sopron egy eldugott részén a koronázó dombon nevezetes történelmi helyre lelhet az ide látogató. Ezen a helyen koronázták magyar királlyá III. (Habsburg ) Ferdinándot.

A koronázó domb fontos feladattal bírt a koronázási szertartás során. A királynak erre kellett lovával felugratnia, s Szent István kardjával - illetve ennek Prágába kerülése után később a koronázó karddal - a négy égtáj felé vágni, bemutatván, hogy megvédi az országot minden irányból érkező támadástól.




Sopron a koronázó dombról...



A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi hagyományokkal rendelkező szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon 1400 ha-on terül el.

 

A Fertő tó partját övező termőterületek különleges sajátossága, hogy a vízfelület felerősíti a napfény melegítő, érlelő hatását és a tó párolgásával együtt kedvező klímát biztosít. A talaj szerkezete, a löszben, csillámpalában, illetve agyagban való gazdagsága megfelelő alapot teremt egy kiváló szőlőkultúra megteremtéséhez.

Sopron a szabad királyi város révén számos borral kapcsolatos kiváltsággal rendelkezett. a terület fokozatosan a magyar, sőt az európai borkereskedelem központjává, a Kárpát-medence nyugati kereskedelmi kapujává vált. A soproni gazdák a hozzáértő szőlőművelés és gondos pincekezelés mellett féltékenyen védte borainak jó hírét.

A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat.



A mai Bécsi út közelében található a helyszín, a 2. században épült Scarbantiai Amfiteátrum.
a város vonzáskörzetének lakossága már akkor is – azaz a római korban – Scarbantiát tartotta kulturális centrumnak, vagy egyszerűen csak kellemes összejövetelek, szórakoztató időtöltések helyének.








És ott távolabb, az Alpok havas csúcsai...

Elhelyezkedése
Sopron (Magyarország)
Sopron
Sopron
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 06″k. h. 16° 34′ 59″Koordinátáké. sz. 47° 41′ 06″, k. h. 16° 34′ 59″osm térkép ▼
Sopron (Győr-Moson-Sopron megye)
Sopron
Sopron
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése