2018. május 18., péntek

Dunasziget / Folytatás a posztban


 A település a felső Szigetközben az északi szigetközi főközlekedési út mellett található Mosonmagyaróvártól 15 km-re, Halászi és Dunakiliti felől jól megközelelíthető. A Nagy-Dunán bevezetett vízpótló rendszer állandó vizállást biztosít. A község több, a Duna túlsó partján fekvő település külterületi részeiből alakult ki a 20. században, központja az egykori Sérfenyősziget. Az 1954-es nagy szigetközi árvíz idején minden községrész lakosságát ki kellett telepíteni, ezután a települést gyakorlatilag teljesen újraépítették.
A mai Dunasziget község területe a trianoni békeszerződésig olyan Pozsony vármegyei községekhez tartozott, melyeknek központja a Nagy-Dunabalpartján, a Csallóközben volt. Ezek név szerint: Doborgaz, Keszölcés, Süly és Vajka. Ezek a településrészek régóta lakottak, a szigetközi halászat jelentős központjai voltak. A 19. század végétől összetartozásukat és anyaközségeiktől való viszonylagos különállásukat az is erősítette, hogy az állami anyakönyvezés bevezetésétől kezdve önálló anyakönyvi kerületet alkottak Vajkaszigeti anyakönyvi kerület néven.
Az 1920-ban meghúzott országhatár a Nagy-Duna lett, és a csallóközi községek Szigetközbe eső határrészeit elszakította azoktól. Emiatt 1921-ben ezen a Magyarországon maradt területen három új község alakult: Vajka és Süly határából Cikolasziget, Keszölcés határából Sérfenyősziget, Doborgaz határából pedig Doborgazsziget.
Doborgazszigetet 1937-ben Sérfenyőszigethez csatolták, amely 1969-ben egyesült Cikolaszigettel Dunasziget néven.

Nevezetességei

  • Jézus Szíve római katolikus templom
  • Millenniumi Emlékkereszt (2000)
  • Szabadstrand+Strandbüfék/Csavart fagylalt
  • Emlékpark
  • Tündérsziget Ökopark

Elhelyezkedése
Dunasziget (Magyarország)
Dunasziget
Dunasziget
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 56′ 36″k. h. 17° 21′ 19″Koordinátáké. sz. 47° 56′ 36″, k. h. 17° 21′ 19″térkép ▼
Dunasziget (Győr-Moson-Sopron megye)
Dunasziget
Dunasziget
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...