2016. június 4., szombat

Az Almásfüzitői AZAUM fejlesztése / Folytatáshoz kattints a posztra

A gyermekek nyári táboroztatása is szükségessé tette az Azaum Római Tábor fejlesztését, hogy újabb ismeretanyaggal gazdagodhassanak az iskolások, és változatos programokat tudjunk kínálni nekik. A településünkön keresztül kerékpározó turisták részéről komoly igény fogalmazódott meg Azaum Római Tábor fejlesztése iránt. Szükségesnek látják ugyanis a szolgáltatások bővítését kávézóval, büfével, hogy felfrissülhessenek a fárasztó kerékpározás közben.
A központi épületben a mai kor igényeinek megfelelő helyiségek kerülnek kialakításra. Azaum létének lényege az élményszerűség. A központi épület kialakításakor is figyelembe vettük, hogy az idelátogató részévé váljon a múltnak. A tábor fogadóépülete egy olyan komplexum, ahol a településre érkezők bemutatókon, filmvetítésen vehetnek részt, megtekinthetik állandó kiállításunkat, interaktív foglalkozások részeseivé válhatnak, animátor segítségével beöltözhetnek római katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait. Azaum minden évben 270 napon keresztül fogja várni a látogatókat.  Az épületben keveredik a múlt és a jelen. A legmodernebb technikával készített történelmi témájú játékok és a hagyományos tárgyak, eszközök.  Az alkalmazni kívánt audiovizuális, interaktív bemutató elemek aktív ismeretszerzésre késztetik a látogatót. Minden teremben hangsúlyos a látogató személyes részvétele a programban.
 A CaFeAzaum büfé, kávézóban jelmezes felszolgálók, a fazekas műhelyben készített egyedi cserép poharakban, tányérokban, korabeli receptek alapján elkészített ételekkel kínálják majd a vendégeket. Az azaumi arculathoz illeszkedő - a saját műhelyeinkben - készített saját fejlesztésű tárgyak árusítása fog történni. A földszinten kialakított másik helyiségben turistáknak tájékoztatást nyújtunk a Duna mente szálláslehetőségeiről, a régió látnivalóiról és természetesen településünk érdekességeiről, valamit ez a helyiség szolgál irodaként a kollégák részére. Elkülönítő szoba szükségességét az indokolja, hogy rendezvények esetén a csatajelenetek vagy a gladiátorharcok során megsérült hagyományőrök egészségügyi ellátásban részesüljenek.
 Az emeleti multifunkcionális teremben mozgásérzékelős, interaktív játékprogramokat, virtuális játékokat próbálhatnak ki a látogatók. Az interaktív foglalkoztató termünkben megtudhatjuk, hogy mit adtak nekünk a rómaiak! Különböző fizikai jelenségeket, tudományos érdekességeket szemléltető eszközökkel ismerkedhetünk. Itt nyílik lehetőség korhű ruhákba történő beöltözésre, fényképezésre. Foglalkoztató teremben kerül elhelyezésre egy dioráma, mely az interaktív eszközök segítségével olyan élményt nyújt a látogatóknak, amelyek egyedivé teszik, és kitűnik a többi kiállítás közül. A tematikus bemutatóhely az alapműveltséget is gazdagítja korosztálytól függetlenül. Az épületben komplex akadálymentes környezet jön létre a mozgáskorlátozottak részére, valamint kialakításra kerül egy mozgáskorlátozott WC. A terület földszinti elemei kerekesszékkel teljes mértékben megközelíthetők. A parkolók elhelyezése megoldott, akadálymentes parkoló is kialakításra kerül.
 A projekt célja interaktív, érdekes új intézmény létrehozása, a meglévő bővítése. A projekt eredményeként egy ismeretterjesztésre, szórakoztatásra, aktív pihenésre alkalmas turisztikai helyszín jön létre, amely illeszkedik a határ menti régió történelmi, kulturális és természeti adottságaihoz, valamint a már meglévő vonzerő a fejlesztést követően rendelkezni fog időjárásfüggetlen kínálati elemekkel, szociális blokkal ellátott fogadótérrel.
A projekt előkészítése folyamatban van. A pályázat összeállításában az Almásfüzitői Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, a Petőfi Sándor Kulturális Szabadidőközpont és Könyvtár vezetése együttműködnek a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-vel, a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Tata és Környéke Turisztikai Egyesülettel.


Forrás: Almásfüzitő Hírek (2016. 3. szám)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...