2015. október 10., szombat

Abaliget / Folytatáshoz kattints a posztra




 Az abaligeti horgásztó

Abaliget (németülAbalingközség a Dél-Dunántúli régióban, Baranya megyében, a Pécsi járásban. Közkedvelt kiránduló- és üdülőhely.

A Dunántúlon, a Mecsek nyugati részén fekszik. Pécstől kb. 15 km-re északnyugatra, Orfűtől kb. 5 km-re nyugat-délnyugatra, Okorvölgytől kb. 5 km-re keletre található. A környék természetvédelmi terület.

Megközelítése

Vonattal Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalon – az állomás kb. 3,5 km-re van a falutól. Közúton Pécsről, Orfűről, vagy a Szentlőrincet (6-os főút)Oroszlóval (66-os főút) összekötő útról érhető el. A közúti tömegközlekedést aPannon Volán Zrt. autóbuszai végzik.
 Az abaligeti horgásztó


Kelta eredetű településnek tartják. A 11. században az Aba nemzetség alapította, írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először Abaligete néven. A török hódoltság idején lakossága csökkent, majd a felszabadító háborúk alatt elnéptelenedett. A 18. század első felében lakatlan falut 1748-ban magyarokkal, majd németekkel népesítették be.
1910-ben a község 727 lakosából 551 német, 176 magyar volt. A második világháború után a németek nagy részét kitelepítették, 2001-ben csak 5 fő vallotta magát németnek a lakosságból.
A községnek iskolája, óvodája, teleháza, és az időseket gondozó otthona van.
A kicsit sajátos vendégjárás, már áprilistól beindul, és késő őszig tart. Nem csak a szép és csendes környezet, a cseppkőbarlang, csónakázó tó, a Denevér Múzeum, vagy a házias ételeiről híres kis étterem vonzza a látogatókat, hanem gazdag programokkal is várják az ide látogatókat.
A Denevérmúzeum


Nevezetességei, látnivalói


  • Az Abaligeti-barlang, más néven Paplika 1768 óta ismert. Mattenheim József abaligeti molnár fedezte fel. Vezetővel látogatható része kb. 500 m. Szép cseppkőképződmények láthatók itt. A barlang egyik termében padokat helyeztek el azok számára, akik légzőszervi megbetegedésük gyógyítása céljából érkeznek ide. 1967-től védett cseppköves forrásbarlang. A környéke természetvédelmi terület. Ez az egyetlen kiépített, látogatható cseppkőbarlang a Dél-Dunántúlon. Kirándulók célpontja a közeli Képespuszta.
  • Abaligeti tanösvény: A barlang bejáratától indul, és 12 állomásból áll.
  • Denevérmúzeum.
  • "Térplasztika" című szoborkompozíció: Gádor István alkotása.
  • Római katolikus templom: 1796-ban épült, késő barokk stílusban. Titulusa: Mária Magdolna. Főoltárának képét Karl Bachmayer festette 1800 körül.
  • Római katolikus plébánia: A 18. században épült, barokk stílusban.
  • "Korsós nő" című szobor: Sóváry János alkotása.
  • Lakóház (Kossuth u. 45.): Népi jellegű épület a XX. század elejéről.
  • Lakóház (Kossuth u. 47.): Népi jellegű épület a XX. század elejéről.
  • Hármaskereszt.
  • Pajta Múzeum
A cseppkőbarlang






Elhelyezkedése
Abaliget (Magyarország)
Abaliget
Abaliget
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 08′ 34″k. h. 18° 06′ 57″Koordinátáké. sz. 46° 08′ 34″, k. h. 18° 06′ 57″osm térkép ▼

Abaliget
Abaliget
Pozíció Baranya megye térképén

1 megjegyzés:

  1. kimaradt szerintem az öreg szölő hegyre felvezető utak és az öreg szölő hegy bemutatása

    VálaszTörlés