2022. április 3., vasárnap

Másfélmillió lépés Magyarországon (1979)

 Másfélmillió lépés Magyarországon Rockenbauer Pál nagysikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziós sorozatának első része volt. A stáb kétéves előkészítő munka után 1979július 31-én indult el az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától, a Zempléni-hegységben lévő Nagy-Milictől, s összesen 1124 kilométer megtétele után, 1979október 15-én érte el annak nyugati végpontját a Kőszegi-hegységben, az Írott-kő alatti Szent Vid-hegyen.


A film azzal a céllal készült, hogy kedvet csináljon a közönségnek a túrázáshoz, az ország megismeréséhez. A tájak szépségeinek, természeti, néprajzi, kulturális és emberi értékeinek bemutatása mellett azonban nem hallgatja el azt a sok rossz tapasztalatot sem, amit a stáb a hónapokig tartó vándorlás során szerzett (turisztikai infrastruktúra elhanyagoltsága ill. hiánya, a környezet állapota, demográfiai helyzet). A panaszok gyakori emlegetése, a negatívumok hangsúlyozása eleve megkérdőjelezte a film küldetéstudatát és mozgósító célkitűzését – dokumentumértékét azonban nem csökkenti.

A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken túl több alkalmi és állandó szakértő ismertette, utóbbiak közül Dercsényi Balázs a műemlékeket, Juhász Árpád a geológiai értékeket, dr. Pócs Tamás a növényeket.

A filmsorozatot három részben adták ki, eredetileg (1989-ben) VHS-kazettákon, majd 2006 és 2007 között digitálisan felújítva DVD-n.

2019-ben Gyenes Károly a sorozat 40 éves évfordulója alkalmából emlékfilmet készített a sorozatról Ércnél maradandóbb címmel.

Előzményének tekinthető az Országjáró úttörők című televíziós „tájfilmsorozat” – valójában a honismeret és természetjárás ürügyén az úttörőmozgalmat népszerűsítő ifjúsági propaganda –, mely ugyancsak Rockenbauer alkotása. 1960-ban forgatták, az ötvenes években hasonló címmel készült tematikus oktatófilmek folytatásaként.

Másfélmillió lépés ötlete Rockenbauer szerint tőle, más forrás szerint Peták Istvántól származott, mindenesetre a film tervezetén együtt kezdtek dolgozni. A sorozatról az MTV vezetése 1977-ben még hallani sem akart, hivatkozással annak óriási nyersanyagigényére (16 ezer méter színes film!) és várható egyéb költségeire. Egy évvel később azonban zöld utat kapott a szerkesztőség.

A filmet alapos terepbejárás előzte meg, amelyről fénykép-dokumentáció is készült: 1978 őszén Rockenbauer és Sáfrány József a teljes útvonalat végigjárták, megismerkedve a majdani forgatási helyszínekkel és a szereplőkkel. A zempléni riportokat az indulást megelőző napokban vették fel. A forgatás első napján az MTI fotóriportere is jelen volt. Kozák Albert ekkor készült stáb- és standfotóit az MTVA archívuma őrzi.

Az operatőrök két Arriflex-kamerával dolgoztak, a hangmérnök egy 13 kilós Nagra magnetofont, Pioneer SE-50 fejhallgatót és gémmikrofont cipelt. A technikai arzenált tükörreflexes fényképezőgépek egészítették ki, többféle objektívvel – Sáfrány és Rockenbauer elmaradhatatlan tartozékai.

1980 tavaszán a Bükk és Mátra több helyszínén újra kellett forgatni, mert a vezérkamera sérülése miatt az eredeti anyag részben fényt kapott, tönkrement. A Szarvaskő és Sirok közötti szakaszról semmilyen filmfelvétel nem maradt.


A(z) "1. másfélmillió lépés magyarországon 1979" című videót "sunsunny" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "film/animáció" kategóriába.
Videa · 2017. okt. 29.
A(z) "3. másfélmillió lépés magyarországon 1979" című videót "sunsunny" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "film/animáció" kategóriába.
Videa · 2017. okt. 29.
A(z) "2. másfélmillió lépés magyarországon 1979" című videót "sunsunny" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "film/animáció" kategóriába.
Videa · 2017. okt. 29.

9 megjegyzés:

  1. Járunk a nyomdokaikon! volt szerencsénk pár szálláshoz is, ahol ők megfordultak.

    VálaszTörlés
  2. Csináljuk!!! Első 100 km megvan

    VálaszTörlés
  3. Ezért indultam el én is 480 km már letudva.

    VálaszTörlés
  4. Nyomán én is elinditottam rengeteg túrázót!

    VálaszTörlés
  5. Szabados Tamás az egyik operatőr egy nagyszerű ember! Volt szerencsém megismerni!

    VálaszTörlés
  6. Az utolsó bejegyzésen jót nevettem.
    Az egyik részben szerepel is, hogy milyen szíveslátást kaptak a Muntyán pincénél. De csak ennyi. A teljes kép az, hogy nemcsak borászattal, hanem lepárlással is foglalkoztak és az egész stáb annyira berúgott, hogy másnap a cuccaikat úgy kellett keresni a gazban. Elképzelhető, hogy a kamera is akkor sérült meg. 😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "akkor sérült meg" nem valószínű, mert a megvilágított filmet azonnal vitte a világ előhivatni..!

      Törlés
  7. világ - volga gépkocsi

    VálaszTörlés