2022. április 2., szombat

Tüskevár (televíziós sorozat)

 Tüskevár 1966-ban forgatott, 1967-ben bemutatott fekete-fehér ifjúsági filmsorozat, melyet a Magyar Televízió Fekete István híres regényéből Fejér Tamás dirigálásával készített.




Ladó Gyula Lajos vézna budapesti fiú, akit féltenek a szülei, ezért még a nyári úttörőtáborba sem engedik el. A fiú egyetlen lehetősége a nyaralásra az, ha a tanév vége után a rokonaihoz utazhatna a Kis-Balatonhoz. A szülei azonban feltételhez kötik a vidéki vakációzást: a jó bizonyítvány alapkövetelmény. Számtanból a közepest a "kutya" Kengyelnél javítani szinte lehetetlen. A tanévzárón derül ki, hogy mi lesz Ladó Gyula Lajos, „Tutajos” sorsa. A nyár elején a fiú boldogan utazik Sármellékre, rokonlátogatóba.

István bácsi (Zenthe Ferenc), a vendéglátó igen elfoglalt ember, ezért Tutajost az öreg Matula bácsi, a természet jó ismerőjének gondjaira bízza. Az öreg már korán hajnalban kiviszi Tutajost a nádasba horgászni. A fiú makacs, és csak a saját feje után megy: nem csizmát, hanem szandált vesz fel a nádasban, így nem csoda, ha össze-vissza szurkálja a szúrós növényrengeteg a lábát. Később meg napszúrást kap, s a hátleégés csillapítására használt kezelések közben is - nappal - csillagokat lát. Ennek ellenére szép napot töltenek együtt, és saját maguk által készített halászlét esznek.

Matula bácsi szerepében Bánhidi László

A kalandos nyár során Tutajos egyre több tapasztalatot gyűjt, egyre bölcsebbé válik. Bár kiismeri magát a természetben, azért még érik meglepetések: az egyik horgászat közben valamilyen falánk ragadozók állandóan lelopják a horgáról a csaliállatait. Matula bácsi segítségével finom, ízletes kis rákokat fognak, és a fiú végre egyedül horgászik. Ekkor egy óriás csukával gyűlik meg a baja.

Matula bácsi és Tutajos csónakon járják be a nádast. A fiú megtanulja az evezés fortélyait. Az öreg - kitartó üldözés után - hatalmas halat fog, és meg is süti, amiből óriási lakomát csapnak. A nádas élővilágának megismerésére leskunyhót épít az öreg, ahol sok időt töltenek.

Vendég érkezik Tutajoshoz. Pondoray Béla, „Bütyök” látogat el hozzájuk. Tutajos és osztálytársa együtt élvezik a nyári szabadságot. A tapasztaltabb természetjáró ifjú megtanítja városi barátjának, hogyan kell a nádasban (túl)élni. Tutajos lelő egy ragadozó madarat, és elhatározza, hogy kitömeti, és az iskolájának ajándékozza majd. Már előre örül neki, hogy milyen színesen és élvezetesen mesélik el kalandjaikat az iskolatársaiknak.

Tutajos és Bütyök a nádasban horgászik, amikor hirtelen egy hatalmas vihar kellős közepébe kerülnek. Az égbolt elsötétedik, és a szélvihar csaknem felborítja a csónakjukat. A hirtelen támadó jégesőben a két fiú futva igyekszik hazáig, remegve bújnak össze a sátrukban. Átfáznak, lázasak lesznek, ezért be kell vinni őket a faluba, és ki kell hívni hozzájuk az orvost.

Bütyök hamar kiheveri a meghűlést, de Tutajos tüdőgyulladást kap. Amíg felgyógyul, addig Bütyök István bácsinak segít a gazdaságban, a takarmányt mázsálja egy mérlegen. Béla egy itt dolgozó fiatal lányba, Katicába lesz szerelmes. Pár hét után - hála a gondos orvosi és Náncsi néni általi gondozásnak - Tutajos is meggyógyul, és a fiúk visszamennek a berekbe Matula bácsihoz. Az öreg izgalmas programot szervez a számukra, a Tüskevár titkai után kutatnak. A felfedezés közben Bütyök lába alatt megnyílik a föld, egy középkori vármaradvány pincéjébe esik. A fiúnak szerencsére nem esik komoly baja, a gyógyulását azonban egy kis itókával kell az öregnek támogatnia.

A két fiú elbúcsúzik a gyönyörű tájtól, Matula bácsi a csónakból integet utánuk. A fiúk az iskolában az új tanév kezdetekor büszkén, de szerényen mesélik nyári kalandjaikat, de a többiek így is nehezen hiszik el. Tutajosra rá sem lehet ismerni, mind fizikailag, mind lelkileg megerősödött.

Epizódok

  • 1. rész: Nyaralás feltételekkel (29 perc)
  • 2. rész: A nádvilág (34 perc)
  • 3. rész: A szökevény óriás (29 perc)
  • 4. rész: A leskunyhóban (33 perc)
  • 5. rész: Hárman a berekben (29 perc)
  • 6. rész: Viharban (29 perc)
  • 7. rész: Tüskevár meghódítása (32 perc)
  • 8. rész: Búcsú a berektől (30 perc)

Szereplők

  • Bánhidi László - Matula bácsi
  • Seregi Zoltán - Tutajos
  • Barabás Tibor (szinkronhangja: Petrik József) - Bütyök
  • Zenthe Ferenc - István bácsi
  • Dajka Margit - Tutajos nagymamája
  • Tábori Nóra - Tutajos édesanyja
  • Kállai Ferenc - Tutajos apja
  • Velenczey István - Kengyel, a számtantanár
  • Földi Teri - Barkóczi Éva, Kengyel tanár úr menyasszonya
  • Kiss Manyi - Náncsi néni
  • Molnár Tibor - Siklósi Balázs
  • Pethes Sándor - Lajos bácsi, az osztályfőnök
  • Zách János - Orvos
A(z) "TÜSKEVÁR 1967" című videót "mozifilmbazar" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "film/animáció" kategóriába.
Videa · 2020. jún. 3.

13 megjegyzés:

  1. Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy a "folytatást" a Téli berek című kötetet miért nem filmesítették meg ? Esetleg ezen a fórumon tud valaki erre választ adni ? Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervezték, de anyagi okok miatt nem valósult meg.

      Törlés
  2. Az én meglátásom szerint (irodalomtörténészek biztos jobbat tudnak);
    Fekete István abban a korban a "tűrt" kategóriába tartozott, beszorítva az "ifjúsági írók" kategóriájába. A Tüskevár film a regény elkészülte után 10 évvel jelent meg. A Téli berek címűt 1959-ben írta, 1964-ben és 1967-ben adták ki az író 1970-es halála előtt. F.I. a forgatókönyvet maga írta a Tüskevárhoz. Ha a hivatalos fórumok tervezték is a Téli berek megfilmesítését, az írónak nem maradt rá ideje...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ő írta forgatókönyvet és a forgatáson sem volt ott. Annyira "tűrt" volt, hogy 1960-ban József Attila díjjal tüntették ki. Nem volt a rendszer kegyeltje, de nem ifjúsági íróként tartották számon. Sok kötete megjelent más kiadóknál.

      Törlés
    2. A kommunisták 1949-es hatalomátvétele után csak 1955-től jelentek meg újra regényei. 1960-ban József Attila díjjal tüntették ki, 1970-ben pedig Munka Érdemrenddel.

      Törlés
    3. Az biztos, hogy a Zsellerek című könyve sokáig indexen volt, azaz tiltott volt.

      Törlés
  3. “ az öreg-kitartó üldözés után-óriási halat fog. Amit meg sütnek. hatalmas lakomát csapnak”. Az idézetem nem egészen pontos, de ez rész így nem igaz, ezt szeretném jelezni a cikk szerzőjének. Mert a harcsát nem eszik meg, hanem beküldik a faluba István bácsiéknak. Matula ezt azzal magyarázza,Hogy nekik túl sok lenne a nagy hal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na végre egy hozzászóló aki VALÓBAN olvasta is a regényt! Gratulálok! Részletkérdés a harcsa esete, de ha valaki zanzásított tartalmat közöl, legyen pontos! Köszönöm!

      Törlés
  4. Engem jobban érdekelne, hogy a Téli bereknek miért nem lett folytatása... Fekete István még 10 évig élt a megjelenése után, valószínűleg lett volna még muníciója hozzá :) Valójában még ma is lenne létjogosultsága a folytatás megírásának valaki által, aki ismeri az életművét és stílusának méltó képviselője. Az idősebb korosztályból valaki, aki a politika háttérbe szorításával tudna írni egy részt a 70-es évek Tutajosáról és Bütyökjéről és egy másikat a rendszerváltást követő évtizedből (az már csak a hab lenne a tortán, ha az elmúlt évtizedből is születne egy rész a friss nyugdíjas párosról :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom Sánta Gábor irodalomtörténész köteteit...

      Törlés
  5. A Tüskevárból készült egy színházi darab mai politikai színezetben, melyet Kaposváron adtak elő. Fekete István forog a sírjában!

    VálaszTörlés
  6. Hol lehet letölteni a sorozatot. Szeretném ha látná az unokám is

    VálaszTörlés