2022. április 3., vasárnap

Robog az úthenger

 Robog az úthenger Bednai Nándor 1976-ban készült fekete-fehér, 6 részes magyar vígjátéksorozata.


Történet

Nyírmadocsán, a kis nyírségi faluban él Józsi, az egykor az egész világot bejáró tengerész, dokkmunkás, istállófiú. Innen indul el úthengert szerezni kicsiny falujának, hogy végre legyen igazi út a községben. Amikor Józsi, távol szeretett szülőföldjétől megszerzi a masinát, kalandos útra vállalkozik, keresztülrobog Magyarországon az ő kis rezedaszagú faluja felé.

Epizódok

1. rész: A holland bika

Nyírmadocsa falucska lakói évek óta kínlódnak az őszi esőzések megindulásakor. A bekötőút derékig sáros, nem tudnak kijutni a községből. Egy szerencsétlen kimenetelű balesetnél elhatározzák, hogy társadalmi munkában megépítik az utat. Egy úthengerre lenne szükségük, amit csak Zalából, egy ócska roncstelepen tudnak beszerezni. Józsit a tsz megbízza az úthenger megvásárlásával. Az üzlet sikerül, a csúcsforgalom miatt azonban nem tudja vasúton hazaküldeni, így elhatározza, hogy ráül az ócska masinára és hazaviszi falujába.

2. rész: Balatoni betyárok

Józsi az úthengerével útközben számtalan kalandba keveredik. Ez alkalommal a külföldi vendégek szórakoztatására s az idegenvezető segítségére beáll betyárnak. Egy ál-betyár azonban kifosztja a vendégeket s Józsi csak nagy nehézségek árán tudja visszaszerezni az elveszettnek hitt ékszereket.

3. rész: Az utolsó lakó

Józsi és az úthenger tovább folytatja útját keresztül az országon. Az úton Axman, az életművész állítja meg, és kéredzkedik fel a kocsira. Axman elmeséli élete történetét, és hamarosan Józsi is megtapasztalja, hogy nem könnyű az életművészek sorsa...

4. rész: Háromnapos ünnep

Budapestre érkezik Józsi az úthengerrel, feltartva a főváros forgalmát. Ráadásul a lassú járgány elromlik. Még szerencse, hogy egy autószerelő műhely bejáratánál. A mester megjavítaná a muzeális gépet, de ezért hatezer forintot kér. Józsinak nincs pénze, a háromnapos ünnep miatt a falubeliekre sem számíthat, mivel nem tudja őket értesíteni. Még szerencse, hogy Józsi rafinált és nem fogy ki az ötletekből...

5. rész: Szép volt fiúk

A Vak Bottyán nevezetű focicsapat vezetői és szurkolói kellemetlen problémával szembesültek. Falujuk labdarúgópályája olyan lestrapált, gidres-gödrös, hogy alkalmatlan a játékra. Nagy szerencséjükre a faluba téved Józsi az úthengerrel, így esélyük nyílik arra, hogy a segítségével rendbe hozzák a pályát. Az újabb gond az, hogy míg a vezetőség a karbantartást intézi, a csapat két sztárja, a „Lajosok” úgy berúgnak egy helybéli lakodalomban, hogy másnap biztosan nem tudnak játszani. Ezt megtudván az egyesületi elnök és az edző mindent megtesznek azért, hogy Józsi másnap hajnalban ne tudja lehengerelni a pályát. A véletlennek és Józsi kiváló kondíciójának köszönhetően minden ármánykodásuk kudarcba fullad. A focimeccset megrendezik, így Józsi nem tehet mást, ott marad, hogy megmentse a falu és a csapat becsületét.

6. rész: Kultúrház avatás

Józsi az útja vége felé közeledve összefut Margittal, egy fiatal akrobatával, aki éppen meggondolatlan tettre készül. Sikerül a lányt megszöktetnie, hogy elvigye Petneházára egy fellépésre. Az ünnepi rendezvényt számtalan előre nem látható esemény gátolja. A kultúrház igazgatója már az öngyilkosság gondolatát forgatja a fejében. Józsi, mielőtt hazaérne rég nem látott községébe, a közművelődés hányattatott ügye mellé áll. Kiváló ötleteivel, cselekvő közreműködésével felejthetetlen estét szerez a kultúrházavatásra összegyűltek számára. Az utolsó hőstett után hazaér rezedaszagú kis falujába, ahol szeretettel, tisztelettel várják.


A(z) "Robog az úthenger" című videót "Binder László" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "film/animáció" kategóriába.
Videa · 2021. febr. 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése