2015. szeptember 29., kedd

Alsópáhok / Folytatáshoz kattints a posztra

 Hévíztől nyugatra elterülő észak-déli irányban közel 4 km hosszan elnyúló település a 75-ös főút mellett. A település része Nemesboldogasszonyfa.
 Az Alsópáhok elnevezés csak 1622-től ismeretes, a korábbi írásos emlékekben mint „Hosszúpáh” szerepelt.
Szórványos régészeti leletek bizonyítják, hogy a terület már az őskorban is lakott volt. Kerültek elő leletek a rézkorból, bronzkorból, a kora vaskorból, megtalálhatók a vonaldíszes kerámia népének és a péceli kultúrának a nyomai. 2009-ben a Hévízdombon a 76-os számú főút építésekor több kor embereinek nyomait találták meg.
Szintén régészeti leletekből ismeretes a falu középkori, Szent Margit tiszteletére szentelt román templomának helye, amelyet a források 1369-ben említenek először, de valószínűleg a 11. században épült. A templom 1778-ban pusztult el. Szintén elpusztult a területről ismert másik középkori templom, az 1354-ből való, Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt templom, amelynek utolsó említése 1763-ból ismert. Ez a templom a Boldogasszony Páh, a későbbi Nemesboldogasszonyfa település temploma volt.
A falu a középkorban a zalai vár földje volt, első írásos említése egy 1259-ben kelt adománylevélben található, „Paah” néven. 1350-ben adományként az óbudai apácák kapták meg Hosszúpáht, de birtokos a Gerei Pethő család is. A14. században Keszthely birtokba veszi Páhszigetet, amelyet Zsigmondrendeletére 1405-ben visszafoglalnak.
A 16 – 17. században Alsópáhok két birodalom határán volt, ami komoly terheket rótt a falura. A jobbágyoknak adózniuk kellett mind a töröknek, mind földesuruknak, a veszprémi püspöknek, és mindamellett a végvári vitézek fosztogatását is állni kellett. Alsópáhok mai templomát 1770-ben kezdte el építtetni Koller Ignác  veszprémi püspök.
Nemesboldogasszonyfa római katolikus templomát 1936-ban építették. 1969-től közös községi tanács székhelye lett, társközsége Felsőpáhok, majd 1977-tőlNemesbük is. 1979-ben Keszthely térségét, így a falut is visszacsatolták Zala megyéhez. Az 1990-es évek végén leváltak a társközségek is, most önálló önkormányzata van.
1996-ban nyílt meg a község központjában a klubszerű elrendezésben megépült Kolping Hotel. A beruházáshoz kapcsolódóan újult meg az egykori barokk plébániaépület is, melynek belső korabeli festményeit Szilágyi András festőművész rekonstruálta.


Elhelyezkedése
Alsópáhok (Magyarország)
Alsópáhok
Alsópáhok
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 45′ 38″k. h. 17° 10′ 25″Koordinátáké. sz. 46° 45′ 38″, k. h. 17° 10′ 25″osm térkép ▼
Alsópáhok (Zala megye)
Alsópáhok
Alsópáhok
Pozíció Zala megye térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...