2022. március 30., szerda

48 ÉV UTÁN SZÁMŰZTÉK A RÁDIÓBÓL MILLIÓK KEDVENCÉT, A SZABÓ CSALÁDOT

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán 

2007. május 24-én hallgatott el örökre a legendás rádiójáték, a Szabó család. Az Újságmúzeum 21 pontban emlékezik a 48 évig tartó sorozatra!

1. 1959. június 30-án, kedden este adta le a Kossuth rádió az első harmincperces részt. A készítők kezdetben tíz epizódot gondoltak, ám akkora siker lett, hogy végül 2500 rész után szűnt meg a Szabó-család.

2. Mindenképpen családnevet akartak a sorozatnak. Felvetődött a Kiss család, a Kovács család és a Nagy család, ám végül a Szabó család mellett döntöttek, de nem azért mert Szabó Ernő alakította az egyik főszereplőt.

Felvétel közben a Szabó-család. A kép 1959-ben készült.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

3. A Szabó család a készítők által kitalált angyalföldi Lapály utca 27/b-ben lakott. A hatvanas évek elején leizzadtak a pesti postások, ugyanis napi rendszerességgel adtak fel leveleket a nem létező Lapály utcába, a hallgatók egy része komolyan azt gondolta, ott lakik a família. Később aztán a rádiójáték szerint a Lapály utca 24 szám alá, egy tágasabb lakásba költözött a család.

4. 1964-ben felháborodott olvasói levél érkezett a Tükör újság szerkesztőségébe, amely egy korábbi lapszámban a Szabó családról írt. „Kedves szerkesztő elvtárs! Mikor a Tükör című lapot megveszem és egy példányért tíz darab ropogós zsemle árát fizetem ki, szellemi termék után vágyom. És helyette adnak Szabó-limonádét” – írta a fehérvári önkéntes kritikus.

5. A szórványos kritikai hangok miatt még ebben az évben a Magyar Rádió közvélemény-kutatást tartott, maradjon e a Szabó család? Nos, a megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy kedveli, sőt, 46 százalék heti több epizódot is el tudott volna képzelni.

Szabó néni (Gobbi Hilda) és Szabó bácsi (Szabó Ernő).
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

6. 1964-ben a Pszichológiai Tanulmányok című újság is foglalkozott a Szabó családdal. A kutatási eredményeik szerint a sorozatot elutasítók között, ha nem is sokkal, de több az egyetemet végzett ember, mint a rajongók között.

7. A stábot az első trauma akkor érte, amikor az egyik főszereplő, az Icust alakító Vörösmarty Lili 1964-ben, csupán negyvenévesen autóbalesetben meghalt. A temetésén több tízezren vettek részt.

8. A következő dráma aztán 1966-ban jött el, amikor a Szabó bácsit ragyogóan alakító Szabó Ernő aludt el örökre 66 évesen. Rajz János lépett az örökébe, aki korábban egyszer már szerepelt a rádiójátékban, méghozzá a legelső részben, ahol tolvajt alakított.

9. Hamar megtanulták a készítők, hogy a halállal nem szabad játszani. Még a hatvanas években a Balla Tibort játszó Zenthe Ferenc a rádiójáték egyik epizódjában a Dunába fulladt. A következő napokban szinte megostromolták a rádiót a hallgatók, hogy ez nem fordulhat elő. A készítők a nyomás hatására Kárpáti Zoltánként újra visszaírták Zenthét, főleg, hogy a vízirendészektől is kaptak egy telefont, amelyben egy főmufti a következőt mondta: „Kérem, csináljanak már valamint azzal a Balla Tiborral! Mióta eltűnt, a révkapitányságon éjjel-nappal szól a telefon, hogy megtalálták e már a fiatalembert…”

10. Az egyik adásban – még a hatvanas években – Szabó Lászlót leütötték és a rádiójáték szerint a keszthelyi kórházba szállították. Másnap megjelent a kórházban egy néni hideg élelemmel és a szegény szereplőt kereste a portán. Miután elmondták neki, hogy itt bizony nincs Szabó László nevű beteg, duzzogva távozott és a rádiónak is írt, hogy térítsék meg az útiköltségét.

11. Szabó néni – akit Gobbi Hilda játszott – egy alkalommal arra panaszkodott a rádiójátékban, hogy nagyon fáj a veséje. Nem sokkal később aztán Gobbi egy vidéki fellépésre ment, ahol megszólította egy idős néni. Azt mondta, hallotta, hogy fáj a veséje, ezért hozott egy csomag gyógyteát, az biztosan segíteni fog. Gobbi Hilda 1988-as halála után Szabó néni is eltűnt a sorozatból, nem pótolták mással…

Szabó Ernő és a tragikus balesetben elhunyt Vörösmarty Lili.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

12. A készítők szerint a hosszú évtizedek alatt egyszer cenzúrázták az adást. A forgatókönyvben az szerepelt, hogy egy Karikás nevű férfi a disszidálás mellett döntött. Ezt a jelenetet fent nem engedélyezték.

13. Mivel az évtizedek során elképesztően szövevényes lett a cselekmény, egy-egy baki is belekerült. Az egyik adásban a Szabó család a Balatonra ment nyaralni és elhangzott, mennyire boldogok, mert még soha nem látták a magyar tengert. Levelek százai érkeztek a rádióba, s mindegyik azt írta, ez nem igaz, mert Szabó néni tavaly már volt a Balatonon.

14. Laci és Angéla válása is megviselte a hallgatóságot, nem akarták, hogy megtörténjen. Egy hölgy levelet is írt: „Lacinak üzenem, hogy hallgassa meg a keddi napokon a Szabó család történetét és rá fog jönni, hogy Angéla szereti őt.”

A rádiójáték szereplői 1978-ban.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

15. Agárdi Gábor is szerepelt a Szabó családban, ám a forgatókönyv szerint huligánként börtönbe csukták. Egy évre, ám elfelejtkeztek róla, Agárdi szólt öt év múlva a készítőknek, hogy ideje lenne ha kiengednék…

16. 1975-ben komolyan felvetődött, hogy elkészítik a Szabó-család televíziós változatát, ám végül elvetették. Tizenkét évvel később aztán megszületett a Szomszédok…

17. A 48 esztendő alatt csaknem ezer színész szerepelt a rádiójátékban. A hosszú évtizedek alatt 11 írója volt és tizenkét rendezője. Az állandóságot a dramaturg Major Anna képviselte, aki 48 éven át bábáskodott a sorozat mellett. Major Anna tavaly hunyt el 88 esztendős korában.

18. 1985-ig csupán egyetlen adás maradt el a több mint ezerből, kínos lett volna, ugyanis ha kiderül, a szereplők egy olyan mezőgazdaságot érintő kormányhatározatról beszélnek, amelyet időközben visszavontak. Inkább úgy döntöttek, ne legyen adás.

1980, május elseje. A Szabó-család nyilvános adása a Városligetben.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

19. A családi rádiójáték máshol is divat volt, Angliában az Archer családért rajongtak a hallgatók, Lengyelországban a Matysiak család volt a Szabó család megfelelője, a szlovákoknál pedig a Bijeli család történetét hallgatták az emberek.

20. 1997-ben a Külügyminisztérium szponzorként tűnt fel a rádiójátékban, nem kevés pénzt adtak azért, hogy a szereplők a NATO-tagságot propagálják. Mindezért egy évvel később a hivatalos rádiós testület elmarasztalta a készítőket, mivel az adás előtt vagy után nem hangzott el, hogy a tartalom szponzorált.

21. 2007-ben a Magyar Rádió vezetés úgy döntött, a Szabó család nem illik a XXI. század kommunikációs világába és 48 év után, a 2500-ik adás után megszüntette a sorozatot. 2007. május 24-én délelőtt hallgatott el örökre a Szabó család. Még az utolsó epizódokat is 300 ezer ember hallgatta, így elmondható, talán még adhattak volna egy esélyt a rádiójátéknak. Ha már egyszer 48 éven át az egyik leghallgatottabb műsora volt a Kossuthnak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése